حرکت افرینی ؛ مهم ترین نقش زنان در دفاع مقدس

ش 1391/07/01 - 12:50
انقلاب اسلامی مرحله ای بی نظیر از تاریخ کشور و دفاع مقدس کم نظیر ترین فراز تاریخ بشری است . در این دوران حضور بانوان در کنار مردان از کمیاب ترین و زیباترین نقش ها در عرصه های مختلف دفاع از کیان کشور است . برای بانوان در آن دوران می توان سه نقش. 1 حرکت آفرینی 2 پشتیبانی 3 حضور مستقیم در جبهه ها را ترسیم کرد." حرکت آفرینی" مهم ترین نقش بانوان در جریان حمایت از رزمندگان و دفاع از میهن اسلامی است.

 

 

 

هفته دفاع مقدس یادآور حضور عاشقانه، گسترده و با صلابت امت ایران اسلامی در دفاع ای جانانه از تمامیت ارضی و فرهنگی کشور است. دفاعی که به نام نامی اسلام و ارزش های متعالی آن "مقدس" نام گرفت و در آن هشت برگ ایمان، صلابت، ایثار، شهادت، صبر، بصیرت، اتحاد، عشق به ولایت در کتاب تاریخ ایران اسلامی به ثبت رسید. تاریخی که اگر چه گلگون به خون شهیدان و کمیاب با حضور ایثارگران است اما همچنان بعد از سی و دو سال ورق می خورد و در هر ورقش برای من و تو پندی و افتخاری است .
حضور زنان در عرصه های مختلف دفاع مقدس ، صحنه های بی نظیری را خلق کرد که هنوز می تواند برای من و تو و سایر بانوان درس زیبایی همدلی و مشارکت در تمامی صحنه های اجتماعی باشد. در واقع  انقلاب اسلامی مرحله ای بی نظیر از تاریخ کشور و دفاع مقدس کم نظیر ترین فراز تاریخ بشری است . در این دوران حضور بانوان در کنار مردان ، برادران و پسران خود از کمیاب ترین و زیباترین نقش ها در عرصه های مختلف دفاع و حمایت از کیان کشور است . برای بانوان در آن دوران می توان سه نقش. 1 حرکت آفرینی 2 پشتیبانی 3 حضور مستقیم در جبهه ها در کسوت پزشک ، پرستار، بهیار و حتی زنان مسلح و مدافع در خطوط مقدم را ترسیم کرد." حرکت آفرینی" مهم ترین نقش بانوان در جریان حمایت از رزمندگان و دفاع از میهن اسلامی است.
در آستانه بزرگداشت هفته دفاع مقدس؛ فرصتی پیش آمد تا با مینو اصلانی مسئول بسیج جامعه زنان کشور و یکی از بانوانی که حضوری فعال در دفاع مقدس داشته است گفتگویی داشته باشیم.

خانم اصلانی از حال و هوای آن دوران و چگونگی حضور خودتان برایمان بگویید
اگر روزگار صحنه هنرمندی انسان ها باشد، دوران دفاع مقدس را می توان یکی از زیباترین صحنه های تاریخ امت ایران دانست. صحنه هایی که شاید کمتر بتوان در طول تاریخ کشورها نظیر آن را یافت .
با اینکه انقلاب مردم ایران هنوز جوان بود و راه پر فراز و نشیبی را پیش رو داشت؛ اما مردم به دور از هرگونه ترس و دل نگرانی از قدرت مزدوران خارجی و خیانت های منافقین ؛ متحد و استوار در مقابل هر گونه تهدیدی از نظامی، تحریم اقتصادی و حتی کارشکنی های منافقین در ایجاد نفاق در بین قومیت ها، با صمیمیت و همدلی ید واحدی در برابر لشکر بعثی عراق شدند و با خلق زیباترین و دلنشین ترین صحنه های ایثارها و  مقاومت از تمامیت ارضی خود در برابر جهانی از کفر و استکبار دفاع می کردند .
صحنه های زیبای اعزام کاروان های رزمندگان به مناطق عملیاتی ، بوی اسفند و تصویر مادری که در دود برخاسته از آن پسر جوانش را بدرقه می کرد یا پدری که صورت نوزادش را می بوسد تا شاید آخرین بوسه را از فرزندش یادگاری به جبهه ببرد و بازگشت رزمندگان اسلام و استقبال زیبای مردم از قهرمانان وطن و اشک مادران شهدا و قاب هایی که از فرزندانشان در دست داشتند همه و همه حال و هوایی حماسی و زیبا به آن دوران می داد .
قلک هایی به شکل نارنجک بین بچه های مدرسه پخش می شد تا آنها هم به نوبه خود با ریختن پول توجیبیشان به رزمندگان کمکی کرده باشند و حتی نامه هایی که بچه های کلاس بالاتر برای برادران خود در جبهه می نوشتند و حضور دانش آموزان دبیرستانی در مراکز انتقال خون یادآور بزرگ شدن و بصیر شدن کودکان در آن دوران است .
مادران و زنان جوان هم که در پشت جبهه ها و مراکز پشتیبانی برای خود عرصه ای زیبا از حمایت معنوی از فرزندان ، شوهران و برادرانشان تدارک دیده بودند. در برخی از مناطق که مستقیم درگیر جنگ بودند مانند جنوب و غرب ایران، بانوان ما اسلحه بر دست گرفتند و قدرت زن مسلمان ایرانی را در صحنه خون و آتش به نمایش گذاشتند.
به طوری که اینک ما شاهد جان فشانی هفت هزار شهید زن در کشور هستیم .
-    خودتان هم در آن سالها فعالیتی داشتید ؟
بله، یکی از ویژگی های آن دوران آن بود که " من " از بین رفته بود و همه کشور یک پیکره بودند که برای حفظ مرزهای خاکی و عقیدتی خود از تمام داشته هایشان می گذشتند . من هم در مقطع دبیرستان درس می خواندم و با توجه به اینکه انقلاب اسلامی آگاهی نوجوانان و جوانان را بالا برده بود و در واقع می توان گفت: ( یکی از نقاط قوت و رموز پیروزی آن تکیه بر قدرت فهم و مبارزه جوانان بود) در فضای باز انقلاب پرورش یافته بودیم و در مدارس با حضور در مرکز پشتیبانی جبهه و یا انتقال خون به برادران خود در جبهه کمک می کردیم .
یکی دیگر ازکارهای که آن دوران از مسئولیت های تعریف شده بانوان و مخصوصا دختران جوان و با انگیزه به حساب می آمد؛  برپایی نمایشگاه هایی بود  که در آن سعی داشتیم انتقال دهند فرهنگ مقاومت به مردم باشیم . راه اندازی کاروان شهدا ؛ حضور در مراسم بدرقه یا پیشواز رزمندگان اسلام و جمع آوری کمک های نقدی و غیرنقدی مردم در پایگاه های بسیج از دیگر برنامه های ما بود .
-خاطره ای از آن دوران برایمان تعریف کنید
لحظه لحظه سال های دفاع مقدس نه تنها برای من که برای امت ایران اسلامی خاطره است . به طور کلی می توان گفت : در هفته دفاع مقدس ما یاد و خاطره کسانی را گرامی می داریم که از قهرمانان این سال ها بوده اند.
یکی از زیباترین خاطراتی که در ذهن من باقی مانده است رویاروی ما با خانواده شهدا و حضورمان در منزل آنها برای رساندن خبر شهادت فرزندشان بود. اگرچه این مسئولیت از سخت ترین کارهای ما به شمار می آمد اما جالب است که شما بدانید وقتی ما در رساندن خبر طاقتمان را از دست می دادیم و در غم شهادت جوانان گریه می کردیم ، همین خانواده شهدا ما را تسلی می دادند و به خاطر شهادت فرزندشان خدا را شکر می کردند و همگی به یک جمله ما را مهمان می کردند که این فرزند امانت خدا در دست ما بود و او را در بهترین راه به خدا سپردیم .
-    فکر می کنید انگیزه های مردم از چنین دفاع  جانانه و حضور آگاهانه و ایثار چه بود ؟
در یک  جمله می توانم بگویم : ارمان طلبی ، ایمان متعالی ، ولایت پذیری ، عشق به انقلاب و آشنایی با فرهنگ عاشورا مهم ترین انگیزه های ملت ایران بود .
انها  حفظ انقلاب و دستاوردهایش ، ارمان هایی که به خاطر آن شهدای زیادی را داده بودند از اجب واجبات می دانستند و بار دیگر با قربانی کردن عزیزانشان خواستار حاکمیت اسلام شدند و ایستادگی خود را در برابر کفر نشان دادند.
مردم ما در آن سال ها با تأسی از واقعه کربلا و فرهنگ عاشورا جوانان خود را آماده حضور در میادین جنگ کرده و جوانان با عشق به امام حسین (ع) و ولایت پذیری از امام خمینی (ره) مشتاقانه در آن عرصه ها حضور پیدا می کردند. مادران و خواهران با الگو برداری از حضرت زینب (س) نه تنها تمام سختی های ناشی از دست دادن عزیزانشان را تحمل می کردند و بلکه خود نیز زینب وار در عرصه های مختلف حضور داشتند .
-    بانوان در چه عرصه های فعالیت می کردند ؟
به راستی می توان گفت که انقلاب ما مرحله ای بی نظیر از تاریخ کشور و دفاع مقدس کم نظیر ترین فراز تاریخ بشری است .
در این دوران حضور بانوان ما در کنار مردان و برادران و پسران خود از کمیاب ترین و زیباترین نقش ها در عرصه های مختلف دفاع و حمایت از کیان کشور است . برای بانوان در آن دوران می توان سه نقش. 1 حرکت آفرینی 2 پشتیبانی 3 حضور مستقیم در جبهه ها در کسوت پزشک ، پرستار، بهیار و حتی زنان مسلح و مدافع در خطوط مقدم را ترسیم کرد.
در بحث اول که می توان گفت: " حرکت آفرینی" مهم ترین نقش بانوان در جریان حمایت از رزمندگان و دفاع از میهن اسلامی است. زنانی که با تشویق همسران خود و قبول مسئولیت آنها و مدیریت مخارج خانه و بر دوش کشیدن بار تربیتی فرزندان با صبر به همسرانشان این اطمینان را می دادند تا به دور از هر گونه دلنگرانی در جبهه ها حضوری مستمر داشته باشند.
مادرانی که با شنیدن خبر شروع حمله  و حرکت جدیدی از رزمندگان اسلام ، فرزندان خود را آماده رهسپاری به جبهه ها می کردند و خواهران و دخترانی که با حفظ حجاب و حضور در پایگاه های بسیج مردان را در راه حفاظت از ناموس وطن همراهی می کردند.
پشتیبانی، حمایت معنوی و مادی زنان از رزمندگان در پشت جبهه های حق علیه باطل بود. در این فاز زنان چنان سازماندهی شده وارد عمل شده بودند که فعالیت آنها تحسین برانگیز بود. بانوان بر اساس توانمندی هایشان در تهیه پوشاک ، شست و شوی لباس های رزمندگان ، تهیه نان  و غذا ، دوخت و دوز البسه رزمندگان و ... حضوری فعال داشتند .
همچنین بانوان پزشک ، بهیار، پرستار نیز در چادرهای امداد صحرایی و رسیدگی آنها از مجروحین بسیار مهم و مؤثر بود . ما خانم دکترهای جراح و پزشکان و پیراپزشکان زیادی در جبهه ها داشتیم که به شهادت و جانبازی نائل آمدند .
حمایت های مادی از فرزندانشان در جبهه که حتی نوعروسان حلقه ازدواج و هدایای قیمتی خود را تقدیم جبهه می کردند . حتی کسانیکه وضعیت مالی چندان خوبی نداشتند با بافتن لباس گرم ، کلاه های بافتنی و هدیه کردن صابون و ... به جبهه در این نقش آفرینی حضور داشتند .
حضور مستقیم در جبهه، اما در مناطق عملیاتی و شهرهایی که مستقیم زیر اتش بوده بانوانی را داریم که با بردوش گرفتن اسلحه از شهرها و مرزهای کشور دفاع کردند. دفاع جانانه زنان خرمشهری و حضور آنها در کنارمردانشان از عرصه ها و مصداق هایی است که می توان به آن اشاره کرد .
و زنان شهید ....
بله.ما هفت هزار زن شهید در سراسر کشور داریم که به حول و قوه الهی توانسته ایم این عزیزان را شناسایی کنیم و با راه اندازی سایتی با نام " شهدای زن" برای معرفی آنها گام های خوبی برداشته ایم .
زنان شهید ما از مظلومترین شهدا هستند که کمتر به آنها پرداخته شده است . ما طی سه سال گذشته با معرفی شهدای اسوه سعی کرده ایم نه آنطور که شایسته این عزیزان است بلکه به اندازه توان خود شیوه های نظری و عملی زندگیشان را به نسل جوان معرفی کنیم .
شهیدان مریم فرهانیان از بهیاران دفاع مقدس ، نسرین افضل از شهدای ترور و شهید نوجوان ناهید فاتحی کرجو از شهدایی هستند که به نسل جوان معرفی شده اند.
لزوم معرفی شهدا بخصوص شهدای زن را به بانوان در چه می بینید ؟
برای هدایت درست نسل ها و گم نشدن در بیراهه انسان ها در همیشه تاریخ نیازمند الگو هستند که این نیاز بشری هیچ زمان رفع نخواهد شد. شهدای انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس ، اسطوره های تاریخی هستند که نه تنها ایران اسلام بلکه جهان اسلام و وسیع تر بشریت ، نیازمند شناختن آنهاست .
شهدای زن اسوه بر اساس ویژ گی های شخصیتی و نحوه شهادت و در دسترس بودن اطلاعاتی از زندگیشان و درقید حیات بودن اعضای خانواده با دقت خاصی از بین هفت هزار شهید زن انتخاب می شوند که به حول وقوه الهی تا کنون بازتاب خوبی داشته است.
حتی در اجلاس زن و بیداری اسلامی که ما هم در نمایشگاه حاشیه آن غرفه ای داشتیم، شاهد توجه و علاقمندی سایر زنان کشورهای مسلمان نسبت به شناختن شهدای زن بودیم . توجه ما به شناسایی و معرفی زنان شهید و استقبال مردم بخصوص دختران و بانوان از این عزیزان به حدی است که ما"کنگره ملی شهدای زن" را اسفند ماه سال جاری برگزار خواهیم کرد.
وظیفه اصلی
امروز بانوان  چیست ؟
برای بانوان بخاطر ودیعه الهی مادر بودن که زیباترین نقش آفرینش است ، تربیت کننده نسل های جامعه هستند؛ تحکیم بنیان خانواده و رسیدگی به مدیریت عاطفی از مهم ترین وظایف بانوان در همه اعصار است که در عصر حاضر باید توجه بیشتری به آن لحاظ شود . چرا که خانواده در غرب بسیار متزلزل است و بانوان ما برای دور شدن از چنین اتفاق نامبارکی باید در تحکیم بنیان خانواده جهادی عمل کنند.
از طرفی با حفظ حریم ها در فعالیت های اجتماعی شرکت داشته  و حضور مؤثر خود را نشان دهند . 

دیدگاه ها

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

افزودن دیدگاه جدید

Restricted HTML

  • تگ‌های HTML مجاز: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
CAPTCHA
اگر شما یک بازدید کننده انسانی هستید و یک ربات نیستید به چالش و آزمون زیر پاسخ دهید.