

به گزارش خبرنگارزنان شهيد،كتاب سهام خيام نوشته سيد قاسم ياحسيني پژوهشي درباره دختردوازده ساله اي به نام سهام خيام است كه درآغاز جنگ تحميلي توسط نيروهاي اشغاگر عراقي در هويزه به شهادت رسيده است . اين نخستين اثري است كه درباره سهام خيام منتشرشده است تاكنون هيچ تك نگاري مستقل يا گزارشي درباره او به چاپ نرسيده است .
در قسمت نخست كتاب مطالعات انجام شده درباره سهام خيام آورده شده است و درادامه توضيحاتي درباره موقعيت جغرافيايي و تاريخي هويزه ونقش هويزه در جريان جنگ تحميلي آورده شده است . در بخش بعدي كتاب بيوگرافي از سهام خيام و اعضاي خانواده و پدر بزرگ و مادربزرگ و پدر ومادر او آورده شده است و سپس فعاليت ها و جسارت هاي دختري 12 ساله در برابر نيروهاي اشغالگر مي پردازد . اطلاعات اين كتاب از مصاحبه با كاظم خيام پدرخيام ،با نسيمه جرفي حسيني مادر خيام ، با شيرين خيام خواهر سهام در هويزه در سال 1380و همچنين از آرشيو مركز بسيج خواهران دشت آزادگان سوسنگرد به دست آمده است .
محقق و نگارنده مي نويسد: نام هويزه در چهار ماه اول هجوم ارتش عراق به مرزهاي جنوبي ايران و آغاز جنگ تحميلي در 31 شهريور 1359 با نام دو نفر گره خورده است. يكي سيدحسين علم الهدي، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي هويزه، و ديگري سهام خيام، دانش آموز دوازده ساله.
او در پژوهش كوتاه حاضر تلاش دارد تا بر اساس مصاحبه شفاهي با پدر، مادر، خواهر و شاهدان عيني شهادت وي و مراجعه به برخي اسناد و آرشيوهاي منتشر نشده و كتاب ها و مقالات، زندگي كوتاه اين دانش آموز شهيد را بازنويسي كند.
سهام خيام در روز 25 بهمن ماه 1347 شمسي در بخش ساحلي شهر هويزه ديده به جهان گشود. بر اساس اظهارات خانواده سهام خيام، او در كودكي بسيار پر جنب و جوش بوده است.
شيرين خواهر كوچك سهام با ملاحت، در اين باره مي گويد: سهام دختر بسيار فضولي بود. در همسايگي ما پزشكي زندگي مي كرد كه سهام برخي اوقات پيش او مي رفت. روزي آن پزشك آمد و گفت: امروز سهام در مطب آن قدر مرا اذيت كرد كه مجبور شدم با طناب دست و پاي او را ببندم.
در قسمتي از اين كتاب نويسنده پس از اشاره به آغاز انقلاب و نقش هويزه اي ها در تعميق و گسترش آن، به آغاز جنگ مي پردازد و در اين باره مي نويسد: رژيم اشغالگر صدام در همان روزهاي آغازين جنگ از مرزهاي دشت آزادگان گذشت و روز ششم مهرماه 1359 هويزه را به اشغال كامل خود درآورد.
نيروهاي بعثي عراق به غارت اموال دولتي پرداختند. و از آزار و اذيت مردم شهر ابا نداشتند. سهام به شدت از اين وضع ناراحت و عصباني بود و مدام به عراقي ها ناسزا مي گفت. يكبار نزديك بود شهيد شود كه اهالي هويزه او را فراري دادند. تا اينكه روز هشتم مهرماه 1359، مردم هويزه، كه دو روز بود شاهد اشغال شهرشان توسط نظاميان عراقي و ارتش متجاوز صدام بودند، طاقتشان طاق شد و دست به قيامي سراسري زدند. كنار رودخانه زنان و دختران هويزه اي به پرتاب سنگ و فحش دادن به سربازان دشمن پرداختند. تا اينكه سربازان دشمن به طرف آن ها تيراندازي كردند.
نويسنده درباره نحوه شهادت سهام خيام مي نويسد: سهام به پرتاب سنگ به سوي نيروهاي عراقي پرداخت و با صداي بلند به سربازان دشمن مي گفت: مرگ بر صدام، برويد گم شويد و در اين حين سهام با تير مستقيم دشمن به شهادت مي رسد، تير مستقيم به پيشاني سهام مي خورد و از بيني تا كاسه سر او را متلاشي مي كند.
در قسمتي از كتاب نويسنده از قول خانم فوزيه هويزاوي، دختردايي سهام خيام، درباره جسد سهام و غسل و كفن او مي گويد: به دليل متلاشي شدن مغز سهام، سرش پر از خون تازه بود و نمي توانستيم خون سر سهام را متوقف كنيم. به ناچار سرش را در يك كيسه نايلوني قرار داديم و او را آماده خاكسپاري كرديم.
كتاب حاضر براي علاقه مندان و كساني كه در زمان جنگ حضور نداشتند و واقعيت جنگ را درك نكرده اند مفيد به نظر مي رسد. ضمن اينكه ويژگي خاص و منحصر به فرد كتاب مزبور يعني بررسي زندگي و نحوه شهادت يك دختر نوجوان در شهر اشغالي هويزه به تنهايي مي تواند جذابيت هاي لازم را براي مخاطبان داشته باشد.
به گزارش زنان شهيد، اين كتاب به قلم سيد قاسم يا حسيني در 226 صفحه و قيمت يك هزار و 200 تومان و تيراژ 1500 جلد در سال 88 توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
دیدگاه ها